Mestre Bola Sete 3. fejezet

 2009.04.08. 00:23

Mestre Bola Sete következő története szintén nagyon kemény karaktert mutat be nekünk, a 21 ujjú "Manoel Vinte e Um"-ot.

 
Manoel Vinte e Um
A Reconcavo mindig is híres volt kitűnő capoeirásairól, az egyik legrettegettebb Manoel Evarist, gúnynevén „Vinte e Um” (Huszonegy), mert volt egy extra ujja az egyik kezén. Bár Sao Felipe-ben született, sok éven át Santo Antonio de Jezus-ban lakott. Az életéről számtalan tény tudtam meg Virgílio bácsikámtól. A piacon, itt Santo Antonioban, egy katona megtámadta egy comblen [1] machetevel. Manoel megvédte magát és egy cabecadaval földre vitte a katonát, megfogta a machetet és addig ütötte a katonát, míg nem bírt többet felállni. Később négy másik érkezett letartóztatni őt. Amikor Manoel meglátta őket, meg sem mozdult, csak várt. Amikor rájött, hogy a katonák nem támadnak rá, felállt és elsétált, mialatt a katonák biztos távolságból követték. Akárhányszor megállt, ők is megálltak és nem jöttek közelebb. Akkoriban a szakasz vezetője Gena kapitány volt, akik különféle bűncselekményekkel vádolta Manoelt. Manoel üzenetet küldött a rendőrségnek, hogy megöli a kapitányt. Az emberek tudták, hogy Vinte e Um nem beszél a levegőbe, ezért a kapitány öt másik rendőrrel aludt egy szobában… Egyszer a capoeirista elhatározta, hogy beváltja ígéretét és besétált a rendőrség főhadiszállására (Brazíliában katonai rendőrség van)
Útközben a Pau Preto utcában, találkozott egy katonával egy boltban, akit megölt, ismeretlen okból. A kapitányt időben figyelmeztették és megszökött a városból.
Vinte e Um letartóztatása Guerra tisztes felelőssége lett, aki szintén megrettent és Cruz de Almasba szökött, ahol a legnagyobb farmernél lelt menedéket: Trajano Andrade „ezredes”[2] birtokán. Egyik nap Guerra éppen borbélynál volt, amikor hallotta, hogy egy bajkeverő érkezett a városba. Amikor megkérdezte, hogy hívják, az emberek mondták neki, hogy Manoel Vinte e Um. Guerra kiugrott a borbély székéből és elmenekült Cruz de Almasból, félig levágott hajjal. Amikor Vinte e Um Santo Antonioba érkezett, a bárban leadta fegyvereit (machete és punha[3]). Egyik nap mondta a csaposnak, „Add vissza a dolgaimat, amiket itt hagytam. Akkor ott volt a bárban egy Joao Oliveira nevű katona, aki nem ismerte őt személyesen. Amikor meglátta, hogy Vinte e Um kézbe veszi a punha-t, odament hozzá, hogy a városban tilos a fegyverviselés és lefoglalja azokat.  A capoeirista mondta, hogy nem hord fegyvert a városban, és éppen indulni készül egy kisebb útra. A közeg nem fogadta el a választ és megragadta a punha-t. A csapos sejtette, hogy az összezörrenés a katona halálával fog végződni, ezért azt kiáltotta: „ Fejezd be a veszekedést Vinte e Um!”
Amikor a katona meghallotta a nevet, hogy kivel is kiabált, elájult. Vinte e Um az ajtóhoz ment, visszafordult és azt mondta: „Nézd csak ki akarta elvenni a fegyveremet.” Manoel szeretett kártyázni, és egyszer hasonló eset történt. Egy fickó, akit Chico Caldeirao-nak hívtak, csalással vádolta és nem engedte, hogy ő keverje a kártyákat. Akárhányszor Manoelnek kellett volna osztania, feléjük rakta a kezét.  Chico egyik barátja figyelmeztetésül folyamatosan az asztal alatt rángatta kabátját. Úgy tűnt, Chicot ez nem érdekli. A barát tudta, hogy 21 megöli Chicot, ezért elhívta egy rövid beszélgetésre és elmondta, hogy kivel kezdett. Chico sietve elhagyta a termet és soha többet nem játszott ezután. Manoel Evaristonak volt még egy balhéja a játékteremben, de akkor máshogy sült el a történet. Egy másik fickó, Manoel Frutuoso, gúnynevén Sulamba, rálőtt Vinte e Um-ra. De valahogy elkerülte a golyót és machetéjével Sulamba kezére ütött, csúnyán megsebezve.  Egyszer Vinte e Um Reconcavoba érkezett, ahol még nem járt, bár róla tudták, hogy veszélyes és ördögi alak. Elhatározta, hogy levágatja a haját, szakállát és a borbélyhoz indult. Míg dolgozott, a fodrász megkérdezte tőle, hogy hol lakott. Amikor meghallotta, hogy Santo Antonio de Jezus-ban, a fodrász történeteket mesélt „egy fickóról, akit Vinte e Um-nak hívnak”.  Miközben mesélte a sztorikat, sokat hozzájuk költött, valamint bajkeverőnek és hidegvérű bérgyilkosnak nevezte. Ekkor a borbély megkérdezte, hogy ismeri e Vinte e Um-ot, - Vele beszélgetsz” - válaszolta a capoeirista. A fodrász eldobta a borotvát és elfutott, otthagyva Vinte e Um-ot fél arcán szakállal.
 [1] macheta fajta [2] Ezredesek, azaz „Colonel”-ek azok a gazdag farmerek voltak, akik a farmjuk környéki régiókat uralták (valójában uralják). Saját törvényeik és igazságuk volt… [3] Életlen kés, amit csak lyukasztáshoz használnak.
 

Címkék: brazil harc rendőr verekedés brazília katona vidék capoeira machete luta brasil capoeirista sertao manoel vinte e um

A bejegyzés trackback címe:

https://tucano.blog.hu/api/trackback/id/tr141053003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása