Mestre Bola Sete emlékei 2

 2009.04.04. 02:25

Mostani életem nagyon hasonlít arra az időszakra, amikor Brazíliában éltem, rohadt meleg van, annak ellenére, hogy éjszaka van (1:20) és az ablakom alatt (600 éves darab) az utcán csámborognak a skacok valami vad tivornyából egy másikba menet. A gyerekek alszanak, legalább van egy kis időm írni. Mondjuk egész nap körmölök, de nagyon régen terveztem, hogy ezeket a sztorikat megosztom veletek. Nem kell félinformációkat elhinni, nézzük milyenek is voltak a játékosok régen:)

 

Második fejezet

Rio da Dona

Nagybátyám Joao, akinek több kapcsolata volt Rio da Donával,elmondta, hogyan érkezett meg nagyapám farmjára: " Azon a napon megjelent egy vékony fickó, munkát keresett. Apám munkásokat keresett és azonnal felvette. A fickó, akit Antonio Elói-nak hívtak (becenevét/apellidoját csak később kapta, mert gyakran látogatott egy kis falut, amelyet " Rio da Dona"-nak hívnak), kitűnő munkásnak bizonyult. Jó volt a kedve, mindig nyugodt volt, elkerülte a bulikat, amelyeket a többi munkás szervezett a szabadnapjaikon. Ez dühítette a munkások főnökét - egy nagydarab és egyáltalán nem nyugodt fekete férfit. Azt hitte, hogy nem tetszik neki a többiek társasága és zaklatni kezdte Rio da Donát. Egyszer apám és barátai a farmház tornáca előtt ültek, amikor a főnök provokálni kezdte Rio da Donát. Félve attól, hogy a munkásának baja eshet, az apám az udvarra sietett, hogy lenyugtassa a kedélyeket. De mielőtt odaért volna, a munkások főnöke pofon akarta vágni a fickót, akitől egy akkora rasteirát kapott, hogy a földre esett. Rio da Dona egészen alacsonyan gingázni kezdett és ahányszor a főnök megtámadta, mindig a földre vitte. Apámat ez nagyon lenyűgözte és látta, hogy mindenki a bunyót figyeli. Akkor az apám mindenkit a dolgára küldött és véget vetett a civakodásnak. A nagybátyám, Joao hét éves volt akkoriban és végignézte az egészet. Attól a naptól kezdve Antonio Elói-t minden munnkás tisztelte, még a munkavezető is, aki soha többet nem zaklatta. Ahogy telt az idő, Antonio híres lett a városban is és megkapta a Rio da Dona nevet. A nagyapám megbízott benne és jó barátok is lettek. Amikor a munkafelügyelő elhagyta a farmot, Rio da Dona-é lett a meló. Nagyapám megengedte, hogy elvigye a nagybátyámat szombatonként a vásárba és pont egy ilyen napon lett még híresebb és tiszteltebb az egész térségben.

Rio da Dona az utcán sétált a nagybátyámmal, amikor meglátta Félix Cardoso-t, egy híres kötekedőt. Félix az utca közepén állt, kezében egy botot lóbálva, figyelve az elhaladó embereket. Azt mondta, hogy valaki ellopta a pénztárcáját, de előbb-utóbb megtalálja a tettest. Amikor megtalált magának valakit, elvette a pénzét és letolvajozta. Majd összeverte az embert és amint áldozata elfutott, Félix már várta is az újabb "tolvajt". Rio da Dona rájött a fickó tervére, biztonságban hagyta a nagybátyámat a kerítés mellett és Félix felé indult, aki pont a farmra hazavezető egyetlen út közepén állt.

Amint Félix meglátta, felemelte a bototés elismételte a sztorit, miszerint ellenőrizni fogja Rio zsebeit. Rio da Donna nyugodtan mondta, hogy szó sem lehet róla és megpróbált továbbmenni. A bandita tolvajnak nevezte és megpróbálta megütni a botjával. Rio előre, majd hátra mozgott, folyamatosan gingázva és trükközve, összezavarva ellenfelét, akinek egyszer sem sikerült eltalálnia. Hirtelen Rio da Dona előrelendült lefejelte Félixet, aki a földre esett, majd ezután többször fejen könyökölte.

Félix félelmében sikítani kezdett és már majdnem elájult, amikor előkerült egy másik fickó, akit Macrinonak hívtak és Rio barátja volt, megkérte a capoeiristát, hogy hagyja Félixet elmenni, már megtanulta a leckét.

Amint Félix magához tért, elrohant az útról. Rio da Dona visszamenta kerítéshez, megfogta a nagybátyám kezét és visszaindultak a farmra.  Kicsit messzebb Rio betért egy bárba, hogy bedobjon egy kupica cachacat [1], és megkérte a nagybátyámat, hogy várja meg az ajtóban. Amikor befejezte az ivást a bár tulajdonosa megkérdezte, hogy látott-e egy őrült fickót az úton. - Nem láttasm senkit - felelte Rio, mialatt elhagyta a helyet a nagybátyámmal. Aztán hallották a tanácsot: - Vigyázz barátom. Pár perce egy szétvert arcú fekete fickójárt erre és azt mondta, hogy egy botos őrült garázdálkodik az úton.

Ahogy telt az idő, Rio de Dona egyre híresebb és kedveltebb lett a környéken, de aztán minden megváltozott. Éppen a dohánybolt előtt állt, amikor különösen kegyetlen dolgot látott: Basílio bátyját egy ismeretlen éppen megkorbácsolta. Rio azonnal odarohant, hogy segítsen, de máris rajta csattant a korbács. Mialatt védekezett, teljes erővel megütötte az ismeretlent, aki rögtön meghalt. Amikor rájött, hogy mi történt, azonnal nagypapa farmjára rohant és elmondta, hogy mi történt. A nagyapám megnézte a halott papírjait és kiderült, hogy az egyik legnagyobb helyi földesúr fia volt. Azonnal elmondta Rio da Dona-nak, hogy meneküljön, mert ez az egyetlen esélye. Nagyapám sajnálkozott, hogy nem tud segíteni barátján, de adott neki egy csomó pénzt, hogy legyen mit ennie, míg újra munkát talál. Rio da Dona megköszönte, viszlátot mondott, majd elindult újrakezdeni az életét.

   De tragikus sorsa volt. Állítólag megölt egy másik fickót is, egy kis faluban Valenca város közelében. Megpróbálta megvédeni új főnökének kutyáját, amelyet egy bolt előtt rugdaltak. Rio da Dona odaszólt, hogy ne bántsák, mert van gazdája. Az ember csak nem hagyta abba, de amikor fel akart pattanni a szamarára, Rio a földre dobta és elagyabugyálta machette-jének fokával. Később Rio már otthon pihent, amikor zajt hallott kívülről. Csöndesen felkelt és látta, hogy a korábban elvert ember öt barátjával éppen készülnek betörni hozzá. Fogta a cavador-t [2]ˇés várta a támadást. Amint betörték az ajtót, az első ember fejébe állította. A többiek elfutottak, így Rio da Dona-nak ismét menekülnie kellett. Hosszú időre eltűnt, majd újból Santo Antonio de Jesusba érkezett. Belépett régi kedvenc bárjába, ahol a tulajdonos rögtön felismerte. - Rio da Dona, öreg barátom, hogy vagy? Nem kapott választ és a capoeirista arcába nézve látta, hogy nincs teljesen magánál. - Adj egy cachaca-t - kérte Rio. A pultos kitöltötte az italt, Rio lobogó szemekkel a pohárba  nézett és a földre öntötte az italt, kért egy újat és azt mondta, hogya megölt fickó néz rá a pohárból. - Látod, az ember, akit megöltem és ismét köntötte az italt. Harmadszorra a csapos nem akarta kiszolgálni, Rio da Dona teljesen megőrült. Egész nap a városban sétált, majd eltűnt, ezúttal örökre. Soha, senki sem hallott róla többet a városban.

  [1] Cachaça egy brazil szeszesital, cukornádból készül. A rabszolgák találták fel, sokáig a feketék/szegények itala volt. Ma csak a sör népszerűbb nála, nemzeti itallá vált. 

[2] Tényleg nem tudom, hogy mi az a "cavador", talán ásó lehet,mert a portugál cavar ige magyarul: ásni.

Köszönet Bola Sete mesternek és Teimosiának, aki angolra fordította a történetet. Tisztelet a harcosoknak.

Folyt. köv.

Címkék: játék brazília capoeira legiao brasileira tucano brasil cachaca bahia capoeiragem malícia

A bejegyzés trackback címe:

https://tucano.blog.hu/api/trackback/id/tr801045137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása