Szóval, amíg a batizadon és a versenyen dolgozom itt egy cikk a batizadoról:

 

 

CAPOEIRA: Játékosból nagymester!
A capoeira mindig fejlődik, szinte napról napra születnek új technikák, kombinációk vagy dalok, ritmusok.

Mestre Zebrinha-t már nem kell bemutatni a Budomagazin.hu olvasóinak, hiszen magyarországi látogatásai mindig új fejezetet nyitnak a capoeira honi történetében.
 


Mestre Zebrinha volt az első mester, akinek tanítványai elhozták hazánkba, az akkor itt még ismeretlen capoeirát. Ő igazi játékos, nemcsak arról híres, hogy technikás játékával komoly energiát képvisel a körben, de tanítványai is joggal büszkék arra, hogy csoportjának, a Legiao-nak tagjai. A mester nyáron megkapta a capoeirában kapható legmagasabb fokozatot, nagymester lett. A hétvégén sorra kerülő II. Batizado kapcsán beszélgettünk a mestre-vel.

- Nagyon meglepődtem, amikor Mestre Esquisito átadta a piros-fehér övet, azaz a nagymesteri címet. Sohasem vártam és sohasem kértem, hiszen már mester vagyok és nem vágyom többre.

Én Mestre Esquisito iskolájában kezdtem el capoeirát tanulni Brazíliavárosban és tőle kaptam meg a professzori, azaz tanári fokozatomat. Később családommal Fortalezaba költöztünk és ott folytattam a hivatásomat.

Most annyi évvel később a mesterem egyenrangúként ismer el. Elmondta, hogy a munkámért, a folyamatos tanulásért (idén sikeresen leraktam a második diplomámat is) és a tanítványaim játékának és ismereteinek minőségéért kaptam a fokozatot.


Mestre Zebrinha és Professor Pipoca

- Ön Brazíliában él, van valami újdonság a capoeira őshazájában?

- A capoeira mindig fejlődik, szinte napról napra születnek új technikák, kombinációk vagy dalok, ritmusok. Tanítványaimtól elvárom, hogy aktualizálják tudásukat, mindig napra készek legyenek a körben.

Mi főleg regionalt játszunk, annak is a nagyon technikás, gyors és objektív változatát, ehhez folyamatos edzésben kell lenni, minden nap újabb erőfeszítést kíván, hogy még jobbak legyünk.

Brazíliában még mindig tart a benguela-láz. Ez egy Mestre Bimba kreálta játék, amelynek mostani formája valósággal lenyűgözte a capoeirás társadalmat. Nem mindenki tud benguelát játszani, mert roppant alapos technikai tudás kell hozzá, másképp nem megy.


- Mi a véleménye a magyar légiósokról?

- Negyedszerre járok itt, azóta folyamatos a fejlődés. Aki az én tanítványom szeretne lenni, annak tanulnia kell - éjjel és nappal. A magyarországi edzők Graduada Lu és Professor Pipoca nagyon jó munkát végeznek és a tanítványokon is látom, hogy mennyire szeretik azt a capoeirát, amit mi otthon Brazíliában játszunk - mert nem lehet különbség a kinti és a magyar légiósok közt.


Graduada Lu felhúzza a berimbao-t

A Legiao tanárai nagyon sokat utaznak, hiszen Európa szerte egyre többen érdeklődnek az igazán technikás játék iránt. A tanárok Cseh-, Lengyel- és Fehéroroszország után most Budapesten találkoznak, majd Németországba megyünk együtt. Utána ők Finnországba mennek, míg én Afrikába.

Ez nagyon nagy megtiszteltetés nekem, hiszen a capoeira születésének egyik legfontosabb állomáshelye, Angola volt és most az ottani fiatalok felkértek, hogy indítsam útjára a Legiao-t náluk is, úgyhogy két hét múlva megizzasztom őket.

De most hétvégén a magyarokon a sor. Rengeteg brazil vendégtanár jön el Budapestre, mert nagyon kíváncsiak az itteni munkára, a légiósok vendégszeretetének és energiájának jó híre van.








A Legiao Brasileira de Capoeira Európai fesztiválja:




- nov. 7. Nyitó játék 20:00-21:30 VI. Lázár utca 7. GB Akadémia
- nov. 8. Edzések a meghívott vendégekkel 13-19:00 II. Lórántffy Zsuzsanna u. 3. Baár-Madas Református Gimnázium
- nov 9. Keresztelő 12-16:00 II. Lórántffy Zsuzsanna u. 3. Baár-Madas Református Gimnázium



info: www.legiao.hu/+36304258619

 

Címkék: budapest hungary de mestre capoeira legiao zebrinha graduada lu professor pipoca brasileira batizado hungria

A bejegyzés trackback címe:

https://tucano.blog.hu/api/trackback/id/tr89751484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása