Szóval megjött Max és elkezdődött a munka. Ebben a részben nemcsak a történetről írok, hanem arról a filozófiáról és ennek gyakorlati megvalósításáról, amely a Gracie Barra sajátja, kiegészítve Mestre Zé Radiola és Max elveivel.

Szóval még kint Brazíliában nagyon gyorsan rájöttem, hogy mi a kinti srácok titka. Rengeteget edzenek. Nincs varázslat, csak a tökéletes technikai információkat, a lehető legtöbbször gyakorolják, illetve ezekre kitalált küzdelmi szituációkba vésik a kéregbe:)

Mit jelent ez gyakorlatban? Recifében napi öt edzésen lehet részt venni. A hét meghatározott napjain és időszakokban persze rétegedzések mennek, mint a reggel 11-es lány edzés vagy a kora délutáni gyerekedzések.
Mezei felnőttek reggel 9-kor kezdik az izzadást. Mindenkinek jó szívvel ajánlom a reggelt, hiszen ilyenkor csak a versenyzők és a ráérő élsportolók vannak, sok capoeirás stb. Olyan iramot diktálnak, hogy az edzés végén pont annyi erő marad az emberben, hogy letépje a git és befusson a vízbe a cápák közé (Recifében vannak a legvadabb cápák a világon, aki nem hiszi javallok egy rövid úszást, a zátonyon kívül:)

Szóval rengeteg edzés. A brazil jitsusok közül sokan érnek rá nagyon (nincs munkájuk, vagy pl. rendőrök és a feletteseik örülnek, ha edzenek), ez azt jelenti, hogy helyi kifejezéssel élve "eszik a tatamit", azaz rengeteget gyakorolnak. Egy jó harcos min. napi 2x edz és nem ketrecre készül, egyszerűen ennyi kell ahhoz, hogy valaki jó legyen.

Mi a folyamata a bajnokká válásnak?

Zé szeretettel hívja tanítványai bajnokoknak, "Que passa champion?" Nem véletlenül, hiszen minden bjj gyakorlóból lehet bajnok, ez csak rajta múlik!!!! És tényleg csak rajta, hiszen minden egyébb feltétel adott. Legfontosabb feltételért, azaz a tudásért Mestre Zé Radiola felel. A jitsu ugyanis fejlődik, minden nap születnek új megoldások, technikák stb. A mi tudásunk a "forrásból" származik. Ez azt jelenti, hogy pl. Zé nem hajlandó 1tlen olyan technikát sem tanítani, amit ne hagyott volna jóvá Carlos Gracie Jr. SZEMÉLYESEN. Ez azért fontos, mert a jj kreativitása miatt nagyon sokan találnak ki technikákat, azonban ezek nem biztos, hogy működnek. Rio de Janeirotól Budapestig azonban közel 1 millió Gracie Barra atléta tapasztalata egyenesen a GB vezető mesterénél, azaz a fent említett Carlos Gracie Jr.-nál csapódik le, ő és brutális csapata összegzi az okosságokat. Így nincs elhajlás, nincsenek felesleges körök, mindennek megvan a helye. Az ilyen technikai laboratóriumok nagyon működnek braziléknál, lásd Mestre Zebrinha fortalezai kutatóbázisát, de erről majd később.

Szóval megvan a tuti technika, amit a megfelelő ember tanít. Nagy dőreség azt gondolni, hogy bárkiből lehet jó bjj edző. Mi a jó edző ismérve?

Legalább 7-8 év folyamatos napi 2x-3x edzés a sportág valamelyik legendás mesterénél. Ha ez nincs meg, akkor lehet valakit szeretni, de a jj-t távoktatásban nem lehet elsajátítani. Ahogy a bjj berobbant Európába (pont, mint a capoeira) rengeteg szövetség, egyesület stb. nyitott fiókot. Odavertek valami fekete övet valakinek vagy gyorsan feljebb csúsztattak vkit a ranglétrán. Ennek a jó oldala az, hogy rengetegen kezdtek el jitsuzni. A rossz oldala az, hogy ezek tanítványai egy bizonyos szint után biztos vesztesek, mert honnan tanulhatnák meg a művészet egészét hiányos tudású embertől?

Aztán jön a legvitatottabb rész, a versenytapasztalat. Olyan edzőt kell keresni, akinek kitűnő tapasztalatai vannak versenyzés terén. Mi magyarok rendelkezünk valami velünkszületett félénkséggel versenyzés ügyben, ezt kell azonnal elfelejtetni, ha vki bjj-vel akar foglalkozni. Ebben a harcművészetben versenyezni KELL. Miért is? Mert versenyen tudod kipróbálni magad. Ha nem teszed mérlegre a tudásodat, akkor menj inkább aikidozni. A bjj alapja a kihívásoknak történő megfelelés.

A bejegyzés trackback címe:

https://tucano.blog.hu/api/trackback/id/tr76631666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása