Szóval, hogy ismt felvegyük a fonalat, egyre többen bunyóztak még a mai fogalmaink szerint is professzionális keretek közt. A bunyó más országokban sokkal fontosabb, mint nálunk. Ki is a legjobb? Kinek zászlója lobog fent? Bizony a brazilok érzik nagyon ennek a kérdésnek a fontosságát. Mire Maeda Brazíliába érkezett, már csak aratnia kellett. Megvoltak a helyi/tartományi bajnokok, akiket imádott a tömeg. Virágzott a vale tudo vagy másik nevén Luta Livre. Főleg capoeira és a boksz gyakorlók csaptak össze, legalábbis forrásaim ezeket a stílusokat szokták emlegetni.

Maeda hírnnevét a kihívásos bunyóknak köszönhette, hiszen a stöpszli japán szépen legyakott mindenkit, judo tudását használva. Egyértelmű, hogy a Graciek is átvették ezt a jó szokást. És ezzel elkezdődött a kihívások nagy korszaka a brazil harcművészetek történelmében: Carlos legyőzött egy Giomori nevű japánt. Tudni illik, hogy id. Carlos Gracie fejlesztette ki a Gracie jitsut és öccseit küldte a különböző akadémiák ellen, hogy tanuljanak. Bunyó és politika: Helio Gracie-t, mint a klán ajnokát, tudomásunk szerint 2x kalapálták el egész életében, Kimura és Santana voltak a tettesek. Helio először egy Antonio Portugal nevű bokszolót kapott el, majd rengeteg meccset vívott. A politika ott lépett be a küzdőtérre, amikor elkalapálta az első judost, egy bizonyos Namiki-t (Ezen a meccsen viselt Helio először gi-t!). Majd jött Myake és Kato. Kimura-t, a Helio-t legyőző japán judokát a mai napig a legnagyobb tisztelet övezi, ezért is hívjuk a bjj egyik karkulcsát (amivel elkapta Helio-t) Kimurának. A Kimura elleni meccs a kihívások korszakának legfontosabb darabja, míg mi itt a padlássöpréssel foglalkoztunk és gyakran álltak meg a fekete Pobedák az Andrássy út 60 előtt. Szóval Kimura meccspénzét a brazil japánok dobták össze, nehogy már a skót-brazilok verekedjenek jobban:)

https://www.youtube.com/watch?v=DH1eNsMNW24

És ne felejtsük el, míg a XX. század első felében a japánok mentek Brazíliába, a kocka gyorsan fordult, hiszen Rickson, Royce és Renzo már Japánban gyalázták a harcosokat és lettek sztárok. Na, nemzetközi szintérről vissza a nemzetihez. Nemcsak külföldi kihívókkal versengtek a Graciek, hanem belföldiekkel is. Helio egyik renegát tanítványa Waldemar Santana, korábban 20 alkalommal vívott küzdelmet a Gracie-klánért, de aztán fordult a kocka és egy 3 óra 45 perces meccsen legyőzte Heliot (kiütötte egész pontosan). Ez volt Helio utolsó vale tudo mérkőzése. A kőfaragó Valdemar pont jól járt, hiszen emiatt érkezett a ringbe Carlson Gracie és 17! évesen legyőzte Santana-t.

https://www.youtube.com/watch?v=XYOnrcLLIb0&feature=related

Összesen 6x meccseltek, ebből 4x a Gracie nyert, 2 döntetlen lett. Szóval kihívások és nagy párharcok alakították a bjj történelmét. Ahogy kipipálták a judokákat, jött az újabb kihívás, ezúttal ismét Brazílián belülről, a Luta Livre harcosok részéről. Amióta létezik az mma, örök kérdés, hogy akkor ütünk-rúgunk vagy birkózunk, ha mindkettő, akkor mi a helyes keverék. A Luta Livre (szabad harc) hívei, nagyon rákészültek a Graciekre és míg a klán a sportjitsu meghonosításával foglalkozott, az ütős-rúgos garc hívei ismét nagy kihívás elé állították a szent családot. Carlson azonban kiképezte brutál brigádját (pl. Bustamente, Wallid, Gurgel) és rendet tettek a placcon. Ide tartozik a Graciek vs Duarte csapat strandleszámolása is:

https://www.youtube.com/watch?v=KNliEjzdSu4 

Persze a bjj vs más elit sportok történetébe nem fértek bele az utca történései. A kihívásos meccseken, tehát bíró és ring segédlettel, a bjj legyőzte a capoeirát, de az utcát átengedte neki, hiszen se bíró, se ring. Mostanra a capoeira is rendesen elkurvult volna, ha Brazíliában is úgy mennének a dolgok, mint itt Európában, de szerencsére nem, hiszen egyre több és jobb capoeirás tér vissza az igazi gyökerekhez, azaz a bunyóhoz. Míg régen a bjj a gazdagok, a capoeira a szegények sportja volt, ma már mindenki csinál mindent, egyre több a gyakorló, stílus stb. Egyvalami nem változott és ez a brazilok kihívások iránti szerelme, mert szeretik a nagy és jó bunyókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://tucano.blog.hu/api/trackback/id/tr98651985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása