cikkem az Xlfighton

 2009.10.01. 09:19

Olyan régen írtam már magyarul cikket, köszönet a szerkesztőknek!

Braulio Estima az ADCC 2009 bajnoka

 

adcc-2009_logo_160.jpg

Magyarországon kevesen imerik az ADCC-t, vagy "Abu Dhabit", pedig a világ legnevesebb meghívásos földharcversenye, amely a K1 ellenpárja, a submission grappling "Mekkája". A résztvevők a legjobb brazil jiu-jitsu harcosok, szambósok kötött és szabadfogású birkozók. Az Emirátusok sejkje alapította verseny szabályai nagyon kemények, a döntők például húsz perc hosszúak.

Az ADCC jelentése valójában Abu Dhabi Combat Club. A klub és a verseny története is kalandos. Az Egyesült Arab Emírségek uralkodója, sejk Bin Zayed Al Nahyan egy brazíliai utazása során megismerkedett a Brazil jiu-jitsuval, rögtön beleszeretett és meg akarta honosítani az országában. Ma már kötelező tantárgy az általános iskolákban és többszáz brazil instruktor tanítja a nebulókat a közelharc fortélyaira.
A sejk 1998-ban alapította meg az ADCC klubot és a versenyt, hogy a különböző birkózó jellegű stílusok atlétái közül kiderüljön, hogy ki is a legjobb. A kalandvágyó bunyósoknak se kellett több, jelentkeztek is a világ minden tájáról, hogy összemérhessék erejüket az akkor is hihetetlen magasnak számító pénzdíjért. Az első négy megmérettetés Abu Dhabiban volt, aztán világ körüli útra indult a verseny: Sao Pauloban, Long Beach-en, Trentonban és idén szeptember 26.-án Barcelonában rendezték meg a Submission Grappling versenyt.

Mi az a Submission Grappling?
A Submission Grappling a brazil jiu-jitsu egyik ága, amelyben a bjj-vel majdnem megegyező szabályok szerint, de nem giben, hanem rövidnadrágban és félmeztelenül vagy trikóban mérik össze erejüket az atléták. Tilos az ütés és a rúgás, valamint a body slam (az ellenfél "földhözverése", de akkor szabad, ha feladást lehet megelőzni vele), valamint a szervikális technikák. Ezeken kívül azonban az összes földrevitel, fojtás és feszítés engedélyezett. A submission grappling az MMA valódi előszobája, ennek ismerete nélkül felesleges a ketrec közelébe menni. A legsikeresebb atléták több stílusból érkeznek: bjj, szambó, kötött és szabadfogású birkózás. Magyarországon minden évben tavasszal van ilyen megmérettés, de tudomásunk szerint több ilyen verseny szervezése is folyamatban van.

adcc_barcelona_2009_braulio_estima.jpgAz idei ADCC verseny abszolút kategóriájának győztese a -88kg-ban versenyző brazil Braulio Estima lett. Ő itthon is jól ismert, hiszen a Gracie Barra atlétája, Zé Radiola mester tanítványa (3x bjj világbajnok) és az itthon tanító Max Carvalho edzéstársa és nagyon jó barátja. Eddig háromszor tisztelte meg jelenlétével az Open BJJ Hungary bajnokságokat, idén is eljön, a verseny után pedig szemináriumot is tart. Barcelonában kitűnően versenyzett, hiszen kategóriájának döntőjében André Galvaot, az abszolútban pedig Xandew Ribeiro-t verte, ők a stílus igazi sztárjai. A sportág egyik szépsége, hogy az alacsonyabb súlykategóriák versenyzői is eredményesek lehetnek a jóval nagyobb és erősebb ellenfelek ellen, ez a jiu-jitsu filozófiájának egyik legfontosabb ismérve, amely a gyakorlatban is működik.

Az ADCC szabályai:
A meccsek hossza: elődöntőig 10 perc, döntők 20 perc. Döntetlen esetén kétszer lehet 5 percet hosszabbítani, majd bírói döntés következik.
Pontozás: a meccs feléig nincs pontozás. Földrevitel 2 pont, földrevitel és guardpass 4 pont, guardpass 3 pont, mount és hátrakerülés 3 pont. Az ellenfél ruhájának megfogása tilos. A meccs pontokkal vagy feladással érhet véget.

Az ADCC rendszer és meghívás
Az Abu Dhabi Combat Club versenyeire csak meghívással lehet bekerülni. Minden kontinensen válogatókat rendeznek, amelyek szervezőihez kell küldeni a versenyzőkről eredménylistát és videófelvételt a meccsekről. De, akit a szervezők nem ismernek, annak nagyon nehéz bejutni. Bjj, szambó és birkózás európai és világbajnoki címeinek birtokosai reménykedhetnek. A válogatókon derül ki, hogy ki kap meghívást a versenyre, a címvédők automatikusan helyet kapnak. Az atléták között gyakran találunk olyan harcosokat, akik jelenleg MMA bajnokok, mint például Ricardo Arona, vagy Chris Cyborg.

Az ADCC leghíresebb bajnokai:
Renzo Gracie
Roger Gracie
Marcelo Garcia
Xande Ribeiro
Jeff Monson
Ronaldo "Jacaré" Souza
Rober Drysdale
Ricardo Arona

-Tucano-
Kép: www.graciemag.com

Címkék: abszolút gracie barra bjj max carvalho braulio estima adcc adcc 2009 abu dhabi combat club brazil jiu jitsu xlfight vitor estima zé radiola

A bejegyzés trackback címe:

https://tucano.blog.hu/api/trackback/id/tr351420017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vegetariano 2009.10.18. 11:20:17

Érdekes cikk Tucano!
Valamelyik BJJ könyvben láttam fotókat eme versenysorozat valamamelyikéről, és youtubon is láttam pár meccset, de azt hittem ma már nem létezik. Az arab világ anyagi potenciáját ismerve, gondolom nem egy gombóc fagyi a fődíj :))

tucano 2009.10.18. 14:19:44

@Vegetariano: nem:) De nem a pénz a lényeg, hanem aki nyer, az rögtön 100.000 dolláros mma szerződéssel nyithat, vagy örökre minden hétvégén tarthat vhol workshoppot komoly delláért:)

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.01.25. 14:08:50

Végre pontosan leírva megtaláltam a szabályokat.
Jó cikk, mint mindig...
süti beállítások módosítása